Lenka Jurasová se v rámci doktorského studia věnuje biochemii. Zdenka Vilhanová studuje biochemii v bakalářském studiu. To jim dává široký rozhled a přístup k informacím, které využívají i ve svém podnikání.
Potkaly se v předmětu Od nápadu k podnikání?
Lenka a Zdenka se setkaly v předmětu Od nápadu k podnikání. Jeho cílem je seznámit studenty a studentky s moderními metodami práce s nápadem. Aplikací metody Design Thinking vymyslí vlastní podnikatelský nápad a dozví se praktické informace nutné do rozjezdu podnikání z oblasti práva, financování a marketingu. V bezpečném prostředí si vyzkoušejí, co obnáší první kroky práce s podnikatelským nápadem a osvojí si podnikatelský způsob uvažování. Součástí je také představení principů realizace výzkumného záměru, ochrany duševního vlastnictví i způsobů přenosu technologií a poznatků vč. souvisejících aspektů ven z univerzitního prostředí. Celý předmět je vyučován zkušenými business konzultanty s dlouholetou praxí, nechybí také inspirační část ve formě diskuzí s brněnskými podnikateli.
CHALLENGE LAB FOODHACK: Jak snížit plýtvání potravinami?
V hackatonu organizovaném JIC Lenka a Zdeňka propadly kouzlu kávového chaffu – vnitřní slupky kávového zrna, která se uvolňuje při pražení. Ekologická modelína z kávového chaffu byla jejich řešením této výzvy, jak se dočtete v rozhovoru níže
Start Your Business na MUNI
„Na soutěž Start Your Business, kterou organizuje Centrum pro transfer technologií Masarykovy univerzity, jsme se přihlásily nejen proto, že nás podnikání baví, ale také proto, že nám dala možnost rozšířit obzory a naučit se, jak propojit vědu s praxí,“ vysvětlují Lenka a Zdenka. „Byla to pro nás výzva, jak zpracovat náš nápad do podoby, která by mohla oslovit porotu i potenciální investory. Soutěž nám poskytla nejen prostor pro rozvoj, ale i cenné konzultace s mentory, které nám velmi pomohly posunout náš projekt dál.“
Projekt, který představily, se zaměřuje na ekologická řešení a využití materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí. „Naším cílem je nepřidávat další plasty do světa, ale naopak nabídnout kompostovatelné alternativy. Věříme, že náš produkt má nejen praktický, ale i edukační přesah,“ dodávají naše studentky. Přejeme jim, ať je jejich podnikání úspěšné.
Zapojte se do Start Your Business
Centrum pro transfer technologií, které zastřešuje agendu Podnikavosti na MU, s myšlenkou soutěže přišlo před pěti lety. Šestý ročník soutěže Start Your Business bude vyhlášen v prosinci tohoto roku.
Na čtvrtém místě v soutěži Start Your Business se umístil projekt PowerGreens, jenž představuje inovativní přístup k výrobě proteinového prášku. Za projektem stojí Marko Mećava (Ústav biochemie) spolu s Matúšem Griešem a Miroslavem Rosputinským, studenty Ústavu experimentální biologie. Na rozhovor s nimi se můžete těšit již brzy.
Rozhovor s Lenkou Jurasovou a Zdenkou Vilhanovou
Můžete nám představit váš projekt Chaffean a co vás inspirovalo k vytvoření ekologické modelíny?
Na podzim loňského roku jsme se zúčastnily hackathonu Challenge Lab, který organizovalo JIC v rámci programu EIT Food. Jednou z výzev bylo zpracování kávového chaffu – vnitřní slupky kávového zrna, která se uvolňuje při pražení. Ekologická modelína z kávového chaffu byla naším řešením této výzvy.
Jak probíhá vývoj a výroba vaší kompostovatelné modelíny? Jaké materiály používáte?
Modelínu vyrábíme z kávového chaffu a plánujeme se podívat i na další vhodné materiály, které jsou považovány za bioodpad.
Jaké jsou hlavní výzvy, se kterými jste se setkalay při vývoji ekologického produktu?
Najít rovnováhu mezi stále ještě kompostovatelným produktem a produktem, který vydrží dostatečně dlouhou dobu.
Jak jste využily stipendium ve výši 10 tisíc korun během druhého prezentačního kola?
Stipendium jsme použily na nákup domén, návrh designu obalů, testovací obaly a nákup surovin na výrobu modelíny.
Jaké máte plány a vize ohledně mezinárodní expanze projektu do roku 2030?
Zatím vše necháváme otevřené. Od začátku máme v plánu působit na českém a slovenském trhu. Následně si uděláme průzkum v okolních zemích a vybereme ty, kde bude mít náš produkt největší šanci uspět.
Jakým způsobem vám studium na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity pomohlo při realizaci vašeho podnikatelského záměru?
V rámci závěrečných prací je naší úlohou ověřit předem stanovenou hypotézu. Tento přístup pravidelně využíváme i v našem projektu.
Jaké další kroky plánujete podniknout, aby se váš projekt dostal na trh a zaujal zákazníky?
Největší výzvou bude získání evropské certifikace, abychom mohly na trh vůbec vstoupit.
Jak hodnotíte zkušenost s mentoringem a konzultacemi během soutěže Start Your Business?
Velmi pozitivně – každý mentoring, který jsme využily, nás v rámci projektu posunul tím správným směrem.
Co byste poradila ostatním studentům, kteří chtějí propojit své studium s podnikáním?
Jděte do toho!